Stott Pilates®

STOTT PILATES®, Merrithew Health & Fitness™ brend

STOTT PILATES® vodeća je svjetski priznata i cijenjena pilates škola, metoda koja predstavlja suvremeni pristup originalnoj metodi vježbanja koju je osmislio Joseph Hubert Pilates. Suosnivači Moira i Lindsay Merrithew G., nakon što su uvidjeli pozitivne učinke pilates metode vježbanja, zajedno su sa timom fizioterapeuta, stručnjaka sportske medicine i fitnesa, proveli 25 godina na usavršavanju STOTT PILATES metode vježbanja i profesionalnih pilates sprava. To je rezultiralo stvaranjem modernih principa vježbanja i spinalne rehabilitacije, što je čini jednom od najsigurnijih i najdjelotvornijih metoda vježbanja.

Kakve su Stott Pilates® vježbe?

STOTT PILATES® uključuje moderne principe vježbanja, uključujući suvremene postavke o spinalnoj rehabilitaciji. Vježbe su dizajnirane kako bi se ostvarila prirodna krivulja kralježnice i rebalans mišića oko zglobova, stavljajući veći naglasak na stabilizaciju zdjelice, ramenog obruča, kao i na integraciju svih dijelova tijela kao cjelinu.

Isto tako, STOTT PILATES® metoda uključuje više pripremnih vježbi i modifikacija za različite tjelesne građe i sposobnosti, što je čini primjenjivom u različitim područjima sporta ali i kao oblik vježbanja koji čini naše tijelo snažnijim i čvršćim u svakodnevnom životu.

Kome je namjenjen Stott Pilates®?

rekreativcima (postizanje i održavanje određenog nivoa kondicije; oblikovanje i učvršćivanje)

osobama kojima je potrebna rehabilitacija i oporavak nakon ozljeda

profesionalnim sportašima

ženama i muškarcima

STOTT PILATES® Matwork – pilates na prostirci

Pilates matwork podrazumijeva vježbe koje se izvode na prostirki i kojima jačamo i oblikujemo muskulaturu tijela, ispravljamo i poboljšavamo držanje, te unapređujemo fleksibilnost i ravnotežu. Pri tome se koriste i mali rekviziti kao što su malene lopte, velike lopte, pilates obruči, elastične trake, štapovi i drugi. Dodatni rekviziti se koriste onda kada želimo dodati raznovrsnost u treninge, ali i onda kada svoje tijelo želimo staviti pred nove izazove. Njihovom upotrebom ciljano utječemo na oblikovanje mišićnih grupa, povećanje mišićne izdržljivosti i fleksibilnosti, ali isto tako s druge strane koriste se kao dodatno pomagalo kojim se olakšava izvođenje nekog pokreta.


STOTT PILATES® Machinework – pilates na spravama

PILATES kao sustav vježbanja izvorno se započeo izvoditi na prostirki. S vremenom je ovaj način vježbanja podignut na veću i izazovniju razinu, uključivanjem PILATES SPRAVA i omogućujući na taj način intenzivnije treniranje. U PILATESu na prostirki koristimo težinu svoga vlastitog tijela (ili eventualno neki od malih rekvizita), dok PILATES SPRAVE koriste kontrolirani otpor koji ”tjera” tijelo da aktivira veći broj mišića na tijelu kako bi izveli određeni pokret.

STOTT PILATES sprave su dizajnirane tako da pomažu i pružaju potporu tjelesnoj težini, a istovremeno usmjeravaju tijelo i stvaraju otpor kako bi se osnažili nedovoljno snažni mišići za izvođenje vježbi na prostirki. Omogućuju izvođenje stotine različitih varijacija vježbi, što ih čini primjenjivim u radu sa osobama različitih ciljeva i potreba.

rekreativci (postizanje i održavanje određenog nivoa kondicije; oblikovanje i učvršćivanje)

osobe kojima je potrebna rehabilitacija i oporavak nakon ozljeda

profesionalni sportaši


Stott Pilates®

PILATES sprave koriste opruge umjesto utega, zašto?

Stvaranjem otpora putem opruga, sprave omogućuju postupan otpor kako se mišići aktiviraju, što osigurava da mišići rade na pravilan način. Otpor je najveći u trenutku najveće snage mišića i najmanji na početku i na kraju pokreta što osigurava manje stresa na tetive i ligamente.

Treniranje na PILATES spravama uveliko utječe na poboljšanje fleksibilnosti koja je ključna komponenta svakog treninga, a koja je u velikoj mjeri zanemarena kod drugih programa vježbanja.


PILATES na spravama VS prostirka

Vježbati PILATES na prostirci ili na profesionalnim spravama? Idealno bi bilo kada bi se mogla kombinirati oba načina prakticiranja pilates sustava vježbanja jer se nadopunjuju. Vježbanje na prostirci je jednostavnije i može se prakticirati bilo gdje, dok vježbanje na spravama podiže vježbanje na jednu drugu izazovniju razinu.

Osnovna razlika između pilatesa na spravama i onoga na prostirci je u opterećenju. Vježbajući na prostirci otpor nam stvara naše vlastito tijelo uslijed djelovanja sile gravitacije. Mijenjajući položaje izvođenja vježbi, utječemo na grupu mišića koja se aktivira.

Vježbanje na pilates spravama uvjetovano je korištenjem opruga koje stvaraju postupni otpor. Svaka vježba dizajnirana je da aktivira određenu grupu mišića zavisno od smjera povlačenja opruge. Na taj način, položaj tijela je povezan sa kutom pod kojim otpor koji stvaraju opruge djeluje, a ne sa silom gravitacije.

Druga značajna razlika je ta da se otpor koji stvaraju opruge na spravama može mijenjati, odnosno prilagođavati, što pridonosi tome da vježba bude lakša ili teža za izvesti, dok je otpor koji se stvara prilikom vježbanja vlastitoga tijela protiv gravitacije uvijek jednak.™/® Trademark or registered trademark of Merrithew Corporation, used under license.